Torget i Torsby. En sommarkväll i Värmland.

Panoramabild. Från Google Earth

Vi hade några dygn bakom oss med blåst, regn och kyliga stunder. Från Trondheim hade vi kört via Östersund, genom Härjedalens och Dalarnas skogar, för att mellanlanda i norra Värmland på väg hem till Skåne.

Solen hade visserligen mött oss vid en sjöstrand strax norr om Malung men först i Torsby var det full sommar igen. Här ville vi övernatta, vid Övre Frykens norra ände, i värmländsk kulturbygd.

Väl inne i Torsby kollade vi på en hotellsajt var vi kunde bo, om det nu alls fanns något ledigt. Jodå. Första samtalet gav napp. Hotell Björnidet vid torget. Hotellet, och restaurangen i samma byggnad – med uteservering – kändes inbjudande i sommarkvällen. Receptionisten (ägaren?) skrev in oss snabbt och vänligt. När vi en stund senare kom ut till restaurangen var det samme man som tog upp beställningar vid borden.

Efter en promenad i samhället, bl.a. förbi järnvägsstationen och Fryksändes kyrka (nygotik, inv. 1898) satte vi oss i vårt rum och spanade ut över torget. I den stämning vi befann oss, var det riktigt vackert, om än kioskserveringsbyggnaden är för stor och parkeringplatsen för dominerande.

Några stora amerikanare gled förbi i sommarkvällen och fortsatte med det när vi lagt oss med fönstret öppet. Från en av bilarna hördes på lagom volym, om och om igen, Lilla söta fröken Fräken, ifrån Fryken. Till denna ljudkuliss somnade vi och undrade om vi blivit utsatta för en iscensättning av hur det goda livet kring ett litet samhälles torg kan gestalta sig.

Hotellet grannsbyggnad vi torget.

Hotellets grannbyggnad vid torget.

Andra byggnader vid torget

Andra byggnader vid torget

Torsby kommun har 12000 invånare och tätorten Torsby 4000.