Serveringar och diagonaler på Lilla Torg, Malmö

Jag har idag skickat följande brev, ställt till både Stadsbyggnadsnämnden och Tekniska nämnden i Malmö stad.

LILLA TORG, UTESERVERINGARNA OCH DIAGONALERNA

Många malmöbor och -turister gillar Lilla Torg, ett vackert rum med flera attraktiva restauranger och caféer. Även jag trivs där – men tycker att torget nu blivit överbelamrat med bord, stolar, parasoller och restaurangstaket. Torget är och ska vara en allmän plats, tillgänglig för alla. Enligt Boverket är grundprincipen att ”ett torg endast tillfälligt får upplåtas för enskild verksamhet.”

En enkel uppskattning utifrån Googles karta, säger mig att ca 1600 av torgets 3500 kvadratmeter är privatiserade. Och så har det varit i flera (många?) år nu. Allmänheten har alltså inte tillträde till nästan halva torget, om man inte betalar inträde (för mat eller dryck). Det är kanske så kommunen och många av oss medborgare vill ha det, med då bör kommunen revidera gällande detaljplan för Lilla torg. Precisera den avsedda användningen till exempelvis ”Restaurangtorg” som Boverket föreslår i sin handbok om Plan- och bygglagen. Som torget används idag har kommunen rimligen gått långt utanför vad lagstiftaren tänkt sig.

Lilla torg återskapades på 1960 talet efter det att saluhallen, som uppfyllde torget, rivits. Torgytan täcktes med kullersten, med undantag för gatorna längs torget sidor och de två diagonalerna tvärs över torget. Diagonalerna sattes med gatsten, som är lättare att gå på. Tyvärr har den ena diagonalen, den som går från sydvästra till nordöstra hörnet (mot Stortorget) klippts av i bägge ändar av de utomhusserveringar som ligger där. Detta skapar det onödiga omvägar för personer med barnvagn, rullstol, stödkäpp mm., och är dessutom ett hån mot den gestaltning som torget gavs  för drygt 50 år sedan.

Det är inte många kvadratmeter uteservering som måste återgå till verklig torgyta, för att bägge diagonalerna ska fungera.

Bo Mårtensson
torgspanare
www.agoralogi.se

Jag skickade samma text till Sydsvenska Dagbladet som publicerade den som insändare torsdagen den 29/8 2024 under Lokal debatt.

Här finns en bild som visar hur uteserveringarna och diagonalerna konkurrerar.