Torget som resurs i miljonprogrammets områden

I nr 2/2021 av tidskriften ”arkitekten”, Sveriges arkitekters bransch- och medlemstidning, har landskapsarkitekt Nima Karimzadeh skrivit en artikel under rubriken ”Miljonprogrammen har post-pandemi-potential”. Han lyfter där fram att storstadens periferi lockar den grupp och generation som han själv tillhör. Här kan man t.ex. ”handla varor från hela världen … gå på bröllop i unika lokaler”.

Han sörjer över arkitektkårens bristande engagemang vilket  ”tillger dessa platser och människor mindre värde.”

Artikeln illustreras med en bild av ett enkelt vindpinat stånd för försäljning av frukt och grönt. ”Torgmarknader som denna i Akalla har stor potential som utvecklingsplats för företagare och socialt sammanhang för medborgare. Bilden visar den bristande funktionen och avsaknaden av anpassning till arkitektur och fysiska förutsättningar.”

Torg i Galore Weekend

Galore Weekend är en gratistidning som delas ut till alla hushåll i sydvästskåne en gång i månaden. Tidningen har lite elegant framtoning och skriver mest om nöje och näringsliv.

I senaste numret, april 2021 ingick en färgglad helsida ”Storslagna torg”. Det är inte ofta att torg lyfts fram på detta sätt i populärpress.

Tio torg behandlas, var och en i sin egen lilla ruta med kort text och färgbild och ofta också en internet-länk.

Högst väntat finns följande torg med: Trafalgar Square i London, Röda torget i Moskva, Markusplatsen i Venedig samt Times Square i New York.

Till dessa har fogats fyra inte riktigt lika kända torg:  Amagertorv i Köpenhamn, Marienplatz i München, Gamla stans torg i Prag samt Plaza de Espana i Sevilla.

Dessutom ingår i torglistan en gatukorsning i Tokyo, Shibuya Crossing  (där så många fotgängare korsar vid grön gubbe att det uppstår ett tillfälligt torg varje gång) samt platsen runt Cloud Gate  i Chicago.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Bönan”, eller Cloud Gate i Chicago, som jag fotograferade i augusti 2004, trots att invigningen enligt Wikipedia skedde två år senare.

 

 

 

Boklansering på torget i Haparanda

Man står framför en stor kopia av en bok  placerad framför en gammal hotellbyggnad.

Bilden har jag lånat från kommunens hemsida. Det är inte författaren som syns framför boken, utan Daniel Fälldin, kommunikatör vid Haparanda stad.

Hans Rosenfeldt har satt tänderna i en ny gränsregion, Haparandatrakten. Innan har han bl.a. skrivit manus till serien Bron, som utspelar sig i Öresundsregionen.

Boken, Vargasommar, kom ut hösten 2020 och lanserades bl.a. i stor stil på torget i Haparanda. Både torget och inte minst det stiliga stadshotellet – där sker en sprängning – finns med i boken.

Jag har skrivit om det intressanta torget i Haparanda här.

 

Isbana på Sundstorget, Helsingborg

Så synd att jag inte hade skridskorna med är jag passerade Sundstorget den 9:e december 2020.

2020-12-09 Sundstorget isbana 1

Visserligen har jag inte åkt på flera decennier men här fick jag lust, i violett kvällsbelysning och med Dunkers kulturhus i bakgrunden.

2020-12-09 Sundstorget isbana 2På grund av smittorisken till följd av covid-19 stängdes isbanan tio dagar senare, den 19 december. Man hoppades under några veckor att banan skulle kunna öppnas igen, men det gick inte.  Den 18 januari började kommunen avveckla banan. Vi ses nästa vinter!

Lekplats vid Marint kunskapscenter i Malmö

Detta inlägg hör egentligen inte hit. Det handlar inte om torg, men jag behövde någonstans att placera en bild att länka till.

Lekplatsen 20200303
D
essutom behöver jag kunna länka till den här bilden på soffan längst bak i bussen, linje 7, eldriven.

Bussinteriör

Barn som vill ha torg istället för park

Sydsvenska Dagbladet publicerade i lördags (2020-01-11) en insändare undertecknad av ”Elever på Strandskolan årskurs 8 Klagshamn”. De pläderar för att det ska byggas ett torg i Klagshamn, en expanderande stadsdel i utkanten av Malmö. Jag citerar insändaren i sin helhet.

Vi bor i Klagshamn som ligger strax utanför Malmö. Här finns inte mycket för ungdomar att göra. Vi åker ofta till andra byar där det finns mer aktivitet eftersom vi inte har något att göra i Klagshamn.
    I Vellinge finns det ett ställe som heter Lilla Torg.  Där finns det ett apotek, en mataffär, ett café osv. Vi förstår att Klagshamn inte är lika stort som Vellinge men vi hade gärna haft något liknande ändå. Just nu i Klagshamn finna bara Matöppet som har dumma öppettider och höga priser.
     Enligt Sydsvenskan investerade Malmö stad nyligen 10 miljoner kronor på en ny park i Klagshamn. Vi anser att denna parken inte var nödvändig och vi hade hellre haft något annat, till exempel torget vi nämnde tidigare.
     Torget i Vellinge fungerar ju inte bara som ett köpställe där man kan handla utan även som en plats för ungdomar att umgås. Kanske bygga en minigolfbana intill torget som är öppen på sommaren. Eftersom Klagshamn är en hamnby kan det vara trevligt att spela minigolf innan man cyklar ner till stranden. Eftersom Klagshamn växer mycket anser vi att detta är rimligt.
Elever på Strandskolan, årskurs 8, Klagshamn

Sydsvenskan råkar samma dag ha en artikel från Staffanstorp som också kopplar ihop barn och torg, om än med helt annan vinkling. Här följer ett kort citat ur artikeln (skriven av Astrid Adelgren):

     En hel drös med elever har dykt upp på det gråregniga torget i Staffanstorp. Från högtalaren ljuder toner av Timbuktu, medan barnen börjar hoppa.
     Fem minuters hopprepsträning om dagen. Det blir en del av schemat för alla barn från förskoleklasser och upp till årskurs 6 i Staffanstorp, från och med nu och våren ut.

 

 

 

Arkitektur nr 6 2019: Torgskräck

”Torgskräck. Offentliga rum bortträngda i staden” är temat för tidskriften Arkitekturs nummer 6 2019. Tre svenska torg behandlas ingående, genomgående i vänliga ordalag även om temarubriken tyder på motsatsen.

Karin Berggren skriver om Rådhustorget i Umeå som i sin nya gestalt invigdes hösten 2017. Arkitekt har varit Sweco arkitekter med Thorbjörn Andersson i spetsen.

I artikeln ”Alla som vill får sitta”  tar sig Dan Hallemar an två nyrenoverade torg, Forumtorget i Uppsala och Brunkebergstorg i Stockholm.  Han tycker sig ana att dessa två torg ger stöd för tanken att vi nu håller på att ”lämna uteserveringarna och konsumtionen som huvudsaklig drivkraft för torgen. Istället finns en ny längtan efter en bekväm offentlighet – sittvänlig och mysig”.

Arkitekt för Brunkebergstorg har varit Nivå Landskapsarkitektur och för Forumtorget White.

 

 

Lilla torg och rökningen

Den 1 juli 2019 trädde en ny tobakslag i kraft. Lagen innebär att det är förbjudet att röka på ett flertal nya platser utomhus, bland annat på uteserveringar. För Lilla Torg i Malmö innebar detta en stor förändring. De många och stora uteserveringarna där, med ofta många besökare, blev plötsligt rökfria.

För att ge rökarna ett någorlunda vettigt alternativ, skapade Malmö stad på torget en samlingsplats för rökare, med fasta bänkar och en stor askkopp i mitten.

Rökruta på Lilla Torg

Rökruta på Lilla Torg

Det verkar inte som om platsen används särskilt flitigt bl.a. beroende på att man inte får ta dit sin öl när man lämnar sin restaurang eller uteservering. Jag gick förbi platsen två gånger idag. I regnet (se bild) fanns där ingen människa. Senare, vid 22-tiden, stod där fyra personer och rökte. På serveringarna runt torget, utomhus och inomhus, fanns samtidigt flera hundra personer, men jag såg ingen som smygrökte.

Torg i Haparanda och Torneå

Jag besökte Haparanda några dagar i början av augusti 2019 och blev mycket fascinerad av det kvadratiska torget i centrum. Se  under månadens torg.

Haparanda torg

Haparanda torg

Från Haparanda torg promenerade jag (i ca 15 minuter) till torget i centrala Torneå. Det blev en besvikelse. Torget visade sig vara en rekatangulär grusyta som används som parkeringsplats. Detta torg ligger visserligen inte riktigt mitt i centrum, men nästan. Torneåborna uppfattar det kanske inte ens som ett torg, men platsen har sin ena långsida mot Torggatan och det finns ingen annan plats längs denna gata som kan uppfattas som ett torg.

Torget i Torneå

Torget i Torneå

Under promenaden mellan dessa båda torg passerade jag ett annat torg, Victoriatorget. Det ligger precis på gränsen mellan Finland och Sverige. Den östra delen av torget ligger alltså i Finland och avgränsas där av ett nytt köpcentrum Rajalla (på gränsen). Den västra delen av torget ligger i Sverige och skulle ha avgränsats av ny byggnad med samlingslokaler mm. Det projektet sprack dock och nu finns där bara en stor vattenfyllt grop.

Torget invigdes år 2011 av kronprinsessan Victoria.

På torget finns en del konstverk bl.a. ”Genom tiderna” av konstnären Susanna Sivonen, ett stort solur precis på gränsen. Konstverket stod klart 2018.

Victoriatorget 3

Victoriatorget. Rajalla köpcentrum.

 

Victoriatorget 1

Victoriatorget sett mot norr. Gränsen går i den röda linjen som kommer upp i bildens underkant, genom solrosen och den ovala dammen. Långt bort till vänster anas Haparandas och Torneås gemensamma resecentrum (för bussar).

 

Victoriatorget 2

Gångstråk längs gränsen, sett mot söder. Själva torget skymtar längst bort. Ett  misslyckat byggprojektet har skapat det vattenfyllda området till häger på bild.

 

 

Fotboll på Campiello Pisani

I Venedig finns det verkligen inte gott om ytor för barns och ungdomars lek, förutom torgen.

Campiello Pisani är en liten plats alldeles intill Campo Santo Stefano. Den är förgård till Palazzo Pisani, som nu används för ett musikkonservatorium. Men den är också en utmärkt liten plats för fotboll.

När jag strövade på Campo Santo Stefano en söndagseftermiddag i april 2018 höll ett tiotal killar i yngre tonåren på med en improviserad match på Campiello Pisani . Alldeles intill stod några yngre pojkar och trixade med en annan boll. Då blev en av servitörerna på den närliggande torgserveringen så inspirerad att han lämnade sina gäster och började delta i bollspelet. Till stor glädje för alla parter verkade det som, även cafégästerna.

C S St 9

Uppladdning inför matchen. Tyvärr missade jag att ta en bild när den kommit igång.

 

C S St 2

Servitören leker med en kille som inte är med i matchen

 

C S St 10

Servitören trollar med bollen

Torg när de är som bäst. Oväntade möten, snabba skiftningar, stor glädje.