Lilla torg och rökningen

Den 1 juli 2019 trädde en ny tobakslag i kraft. Lagen innebär att det är förbjudet att röka på ett flertal nya platser utomhus, bland annat på uteserveringar. För Lilla Torg i Malmö innebar detta en stor förändring. De många och stora uteserveringarna där, med ofta många besökare, blev plötsligt rökfria.

För att ge rökarna ett någorlunda vettigt alternativ, skapade Malmö stad på torget en samlingsplats för rökare, med fasta bänkar och en stor askkopp i mitten.

Rökruta på Lilla Torg

Rökruta på Lilla Torg

Det verkar inte som om platsen används särskilt flitigt bl.a. beroende på att man inte får ta dit sin öl när man lämnar sin restaurang eller uteservering. Jag gick förbi platsen två gånger idag. I regnet (se bild) fanns där ingen människa. Senare, vid 22-tiden, stod där fyra personer och rökte. På serveringarna runt torget, utomhus och inomhus, fanns samtidigt flera hundra personer.

Torg i Haparanda och Torneå

Jag besökte Haparanda några dagar i början av augusti 2019 och blev mycket fascinerad av det kvadratiska torget i centrum. Se  under månadens torg.

Haparanda torg

Haparanda torg

Från Haparanda torg promenerade jag (i ca 15 minuter) till torget i centrala Torneå. Det blev en besvikelse. Torget visade sig vara en rekatangulär grusyta som används som parkeringsplats. Detta torg ligger visserligen inte riktigt mitt i centrum, men nästan. Torneåborna uppfattar det kanske inte ens som ett torg, men platsen har sin ena långsida mot Torggatan och det finns ingen annan plats längs denna gata som kan uppfattas som ett torg.

Torget i Torneå

Torget i Torneå

Under promenaden mellan dessa båda torg passerade jag ett annat torg, Victoriatorget. Det ligger precis på gränsen mellan Finland och Sverige. Den östra delen av torget ligger alltså i Finland och avgränsas där av ett nytt köpcentrum Rajalla (på gränsen). Den västra delen av torget ligger i Sverige och skulle ha avgränsats av ny byggnad med samlingslokaler mm. Det projektet sprack dock och nu finns där bara en stor vattenfyllt grop.

Torget invigdes år 2011 av kronprinsessan Victoria.

På torget finns en del konstverk bl.a. ”Genom tiderna” av konstnären Susanna Sivonen, ett stort solur precis på gränsen. Konstverket stod klart 2018.

Victoriatorget 3

Victoriatorget. Rajalla köpcentrum.

 

Victoriatorget 1

Victoriatorget sett mot norr. Gränsen går i den röda linjen som kommer upp i bildens underkant, genom solrosen och den ovala dammen. Långt bort till vänster anas Haparandas och Torneås gemensamma resecentrum (för bussar).

 

Victoriatorget 2

Gångstråk längs gränsen, sett mot söder. Själva torget skymtar längst bort. Ett  misslyckat byggprojektet har skapat det vattenfyllda området till häger på bild.

 

 

Fotboll på Campiello Pisani

I Venedig finns det verkligen inte gott om ytor för barns och ungdomars lek, förutom torgen.

Campiello Pisani är en liten plats alldeles intill Campo Santo Stefano. Den är förgård till Palazzo Pisani, som nu används för ett musikkonservatorium. Men den är också en utmärkt liten plats för fotboll.

När jag strövade på Campo Santo Stefano en söndagseftermiddag i april 2018 höll ett tiotal killar i yngre tonåren på med en improviserad match på Campiello Pisani . Alldeles intill stod några yngre pojkar och trixade med en annan boll. Då blev en av servitörerna på den närliggande torgserveringen så inspirerad att han lämnade sina gäster och började delta i bollspelet. Till stor glädje för alla parter verkade det som, även cafégästerna.

C S St 9

Uppladdning inför matchen. Tyvärr missade jag att ta en bild när den kommit igång.

 

C S St 2

Servitören leker med en kille som inte är med i matchen

 

C S St 10

Servitören trollar med bollen

Torg när de är som bäst. Oväntade möten, snabba skiftningar, stor glädje.

 

 

CdGN snedbild

Torget i Venedigs getto

Gettot i Venedig skapades 1516. Läs mer på engelska Wikipedia. På en liten ö, omgiven av kanaler, tilläts judar att bo. Öns bebyggelse placerades längs kanalerna. En stor del av ön, ytan mellan husen, utvecklades till ett torg, Campo di Ghetto Nuevo.

Även om judar sedan länge har rätt att bosätta sig var de vill i Italien, är ön, torget och de närmaste kvarteren fortfarande ett kärnområde för Venedigs judar.

CdGN 1Att några av husen kring torget är ovanligt höga för Venedig, speglar att gettot på sin tid var mycket tätbefolkat.

 

Ask och Embla i Sölvesborg

Ask och Embla var den nordiska mytologins motsvarighet till Adam och Eva. Las mer på Wikipedia. Wikipediaartikeln är illustrerad med en skulpturgrupp av Stig Blomberg (1901-1970), placerad på Stortorget i Sölvesborg.

När jag besökte Sölvesborg häromdagen (för att som saxofonist i Kristianstads storband spela en konsert på Stortorget), stod Ask och Embla mitt i Killebomfestivalens folkhav. Skulpturgruppen fungerade som en utmärkt utsiktspunkt för många som ville se bättre. Kommunen/festivalarrangören hade t.o.m. uppmuntrat detta genom att stänga av vattnet och placera ut ett antal sittsäckar.

Ask o Embla 2

Ask och Embla, Stortorget, Sölvesborg. Om en halvtimme börjar storbandskonserten.

Ask o Embla 1

Strax börjar en annan konsert med barnens favoriter från TV: Jecko & Jessie.                                    Ask och Embla mitt i vimlet.

 

 

Ett Google-panorama från torget i vardagsskrud.

 

 

Bord och bänkar på torg i Lakselv

Lakselv är en liten ort i norska finnmarken. Kommunen (Porsanger) har ca 4000 invånare. Lakselv, med ca 2200 invånare är centralort i kommunen.

Jag stannade till i Lakselv den 10 juni 2017  vid 12-tiden på en Nordkalottenresa i hyrbil. Jag hittade lätt till torget, mittpunkten i ett litet butikscentrum. Även om några av byggnaderna kring torget är alldeles förfärliga (låga betonglådor) kände jag mig genast nöjd och glad. Efter någon minut förstod jag varför: Möbleringen.

Lakselv 1

Torget i Lakselv. Lördag 2017-06-10 kl 12.15. Temperatur +13 grader.

Kommunen har ställt ut stabila vitmålade bord  med fasta bänkar, fritt för vem som helst att använda. Det gick alltså bra att gå in i angränsande livsmedelsbutik och handla lite ätbart och inmundiga det på torget.  Eller att ha något med sig. Eller att köpa thaimat från en parkerad försäljningsvagn som jag själv gjorde.

Torget är en väldefinierad fredad yta trots närliggande parkeringsplatser.

Lakselv 2

Denna bild är tagen 20 minuter före ovanstående. Då var bara något enstaka bord upptaget.

Tillägg juni 2018

Ett år senare, den 5 juni, angjorde jag torget igen. Vädret var blåsigt och kyligt, 3-4 plusgrader.  Upplevelsen blev naturligtvis helt annorlunda. Inte en människa. Thaivagnen stod visserligen där men var stängd (för ögonblicket?) Det som förra året var ett trevligt torg kändes nu som en betongyta, inklämd mellan parkeringsplatserna.

Lakselv 2018

Torget i Lakselv. Tisdag 2018-06-05 kl 14. Temperatur +3 grader.

 

Hur många människor ska ett torg rymma?

Andrea Palladio (1508-1580) skriver i den tredje av sina ”Fyra böcker om arkitekturen” några sidor om torg. Städers ”förnämligare torg  böra göras så stora som invånarnas antal kräver, varken så små att de ej kunna tjäna sitt ändamål, eller så stora att de på grund av den ringa folkmängden se ödsliga ut”.

Det ger stöd för hur viktigt det är att reflektera över hur stort ett torg bör vara, men vi får inga dimensioneringshjälpmedel av Palladio.

Lek med tanken att du får i uppdrag att rita en ny stad i Sverige för 10.000 invånare. I mitten av staden ska finnas ett torg. Ska alla stadens invånare få plats på torget samtidigt? Ja, varför inte. Eller ska vi nöja oss med hälften? OK hälften då.

Hur mycket yta krävs då för att rymma 5.000 individer? Enligt en artikel i Illustrerad vetenskap (2002, nr 7) visade en amerikansk studie att i en riktigt stor demonstration  rymdes det 6 personer per m2 inne i den tätaste delen, 4 personer per m2 utanför själva kärnan och 2 per m2 i ytterdelen.

2 personer per m2, låt oss prova det. Då ryms också en och annan barnvagn och det finns plats att både röra och flytta på sig. Formeln blir då: Torgets storlek i kvadratmeter bör vara en fjärdedel av ortens folkmängd 

En ort på 10.000 invånare behöver ett torg på 2.500 m2,  t.ex. 50×50 m2 eller 60×42 m2.

Ett exempel. Hässleholms tätort har ca 20.000 invånare (kommunen har ca 50.000). Ortens torg skulle enligt resonemanget behöva vara 5.000 m2. Stortorget mitt i stan är ca 85×65 m2, dvs 5525 m2.

Ett annat exempel. Mårtenstorget i Lund, det största torget i staden, är ca 7250 m2.  Det skulle motsvara en befolkning på ca 30.000. I själva verket har tätorten Lund över 90.000 invånare.

Det går naturligtvis inte att schablonmässigt räkna fram hur stort ett torg bör vara. Men torgplaneraren behöver ändå ställa sig frågan: Hur många människor ska det rymma? Svaret på frågan måste vägas in när ett nytt torg dimensioneras. Men görs det? Jag har inte hittat en enda beskrivning av ett planerat torg där så sker. Möjligen har jag inte letat tillräckligt.