24 Monastiraki – torg i Aten

Monastirakitorget ger definitivt inte intryck av att vara skapat i en medveten planering. Det är snarare resultatet av slumpmässiga händelser under ett antal århundraden.

Monastirakitorget 2

Formen på torget är oregelbunden. Byggnaderna runt (och i ett fall på) torget är av mycket olika karaktär. Metrostationen under torget har ställt krav på ett ganska påträngande ventilationstorn samt ljus- och luftinsläpp i markplanet. Stensättning på torget är brokig.

Torget har många besökare, både lokalbefolkning och turister. Det ligger i ett intensiv del av gamla Atén med många serveringar, butiker och försäljningsstånd. Området kring torget är känt som en stor loppmarknad.

För att riktigt många människor ska kunna bli sittande en stund på torget, har man skapat väl fungerande bänkkonstruktioner i flera plan.

Monastirakitorget 3

Full med folk på torget. Ventilation till metron till höger. F.d. moské i torghörnet. Akropolisklippan i bakgrunden.

Panoramabild från Google Earth. Bilden måste vara tagen en het dag, för den soliga torgytan är nästan tom.

I ett av torgets hörn ligger Tzistarakismoskén, byggd 1759. Den fungerar nu som filial till museet för Grekisk folkkonst.

I kanten på torget ligger Pantanassakyrkan, ursprungligen från 900-talet. Den var en gång en del av ett kloster, dock rivet sedan länge. Torget, området och metrostationen har ju namnet Monastiriki som betyder lilla klostret.

Monastirakitorget 7

Kyrka på torget. Sittkonstruktioner till vänster och framför kyrkan.

 

Monastirakitorget 6

Försäljning av frukt och grönsaker.

 

Metrostationen

Metrostationen

 

Modernistisk bebyggelse vid torget.

Modernistisk bebyggelse vid torget.

Föregående månadens torg
Nästa månadens torg