För oss som inte bor i närområdet, är Sala nästan synonymt med silvergruvan, trots att sista schaktet stängdes redan1962. Så passande då att en av en av gatorna i centrala Sala och som når fram till Stora torget heter just Gruvgatan.
Sala firar 400-årsjubileum i år, 2024. Staden anlades av Gustav II Adolf 1624. När jag besökte Sala lördagen den 27 juli pågick inget specifikt evenemang p.g.a. jubileet, men diskreta affischer och flaggor – blått och orange – påminde oss om vilket år vi befann oss i. Se Bild 3.
Torget är av klassisk typ, ett ursparat kvarter i rutnätsstaden, med gator som mynnar i torgets hörn. Eftersom kvarteren i denna del av innerstaden är kvadratiska, är även torget det, ca 70 x 70 meter.
Som framgår av 1700-talskartan (bild 4) ligger staden Sala och dess torg vid vägen (nuvarande Gruvgatan/Norrbygatan) mellan silvergruvorna och Stockholm.
På kommunens hemsida hittar jag information från 2022 som visar att man haft ambitioner att göra om torget rejält inför 400-årsjubileet. Förändringarna blev dock för dyra och sköts till stora delar på framtiden. Så här tänker man sig det färdiga torget:
När jag besökte torget var det två saker som gladde mig särskilt, pianot i hörnet samt själva torgytan. Torget är täckt med kullersten, som ju brukar vara vacker att titta på med svår att gå på. Men här har man lagt på ovanligt mycket grus (stenmjöl), så att stenarna bara skymtar. Det gör torget mycket mer lättframkomligt för fotgängare och i synnerhet för rullstolar och barnvagnar.
När jag ringde till stadsträdgårdsmästaren fick jag veta att torgytan sett ut så här i många år. Den är alltså ingen uppgradering i samband med jubileet. Från början hade man skapat två diagonaler över torget, men gruset låg inte still så man valde att grusa hela torget.
Föregående månadens torg. Grand Socco, Tanger.
Nästa månadens torg, Stora torget i Uppsala.