När jag sommaren 2021 började planera en septemberresa till Norrland, bl.a. för att studera torg, insåg jag att det passade i resrutten att stanna några timmar i Umeå, även om jag siktade längre norrut. Det var många decennier sedan jag besökte Umeå. En snabb blick på kartan gav mig Järnvägstorget och Rådhustorget som självklara studieobjekt. När jag steg av nattåget från Stockholm tisdagen den 21 september såg jag på Google Maps ytterligare en torgliknande yta, Operaplatsen.
Med dessa torg i sikte, gav jag mig ut i stan med telefonkameran i högsta hugg och hela lilla resebagaget på ryggen. Järnvägstorget var snabbt avklarat, mer trafikplats än torg, om än konstnärligt gestaltad. Inte heller Operaplatsen krävde mycket tid. Jaha tänkte jag då, kom igen Umeå, visa vad du kan! Och det gjorde Umeå. Efter det att jag via Rådhusesplanaden och Rådhustorget börjat vandra kors och tvärs insåg jag att centrala Umeå är en välplanerad och välskött rutnätsstad med intressanta fotgängarmiljöer, inte minst torg.
Hela innerstan är ett sammanhängande system av tämligen bilbefriade torg, platser, gågator, öppningar och skrymslen. Detta gav mig stor glädje under de fem timmar jag hade på mig. Jag hann dessutom under denna tid läsa två dagstidningar i stadsbiblioteket och äta en god fisklunch.
Karta över torg i centrala Umeå
Järnvägstorget
En stor del torgdelen till höger om bild 1 upptas av nedgång till en planskild gång- och cykelförbindelse till och förbi spåren. Den har namnet ”Lev!” och är starkt kopplad till Sara Lidman. Läs mer om Lev! här. Wikipedia har också en artikel om själva Järnvägstorget.
Rådhustorget
Rådhusesplanaden utgör ett gångstråk och en siktaxel mellan Järnvägstorget och Rådhustorget, med järnvägsstationen och rådhuset som fondbyggnader i respektive ände.
Det kvarter som sparats ut i rutnätssystemet för att ge plats för ett torg är nästan kvadratisk, drygt ca 100 x 100 m2. Den funktionella torgytan utgör en dryg tredjedel av det ursparade kvarteret.
Torget är helt fritt från biltrafik. Den östvästliga Kungsgatan (gågata) som mynnar i torgets nordvästra och nordöstra hörn, upplevs som en förlängning av torget, ett kvarter bort i båda riktningarna. Samma sak gäller för Rådhusesplanaden, som ju i enlighet med planens logik mynnar i mitt i torgets norra långsida.
På Wikipedia hittar jag att torget fick sin nuvarande utformning 2017, efter ritningar av landskapsarkitekt Thorbjörn Andersson.
I rådhuset finns numera bara restaurangverksamhet.
Mitt på torget, snett framför rådhuset stor torgets nyaste konstverk, Listen (lyssna) av Camilla Akraka. (På plats 2019 – se bild 4). Verket skjuter upp ur torgytan utan förmildrande omständigheter. På en stålplatta, uppburen av fem stålstolpar, sitter en panterliknande varelse och vrålar ut sin vrede. Verket vill spegla Metoo-rörelsen.
Betydligt större lugn råder runt det andra av Rådhustorgets två intressanta konstverk, Standing Man av Sean Henry. Verket har haft en annan placering tidigare. Nu står mannen direkt på torgytan nära Kungsgatans västra mynning. De gånger jag passerade torget under mitt halvdagsbesök i centrala Umeå, stod en eller flera män intill honom, ibland flitigt samtalande.
Renmarkstorget
P.g.a dålig kartläsning upptäckte jag inte detta torg förrän jag kom fram till det, på väg från Rådhustorget till kulturhuset Väven. Det är ett lite (men inte litet) opretentiöst och ändå spännande torg.
Av Wikipedia lär jag mig att här rann en gång Renmarksbäcken. Den är numera kulverterad men har bidragit till torgets form, inte minst till den sneda placeringen av Centrumhuset, det röda tegelhuset till vänster på bilden ovan.
Kring torget finns många butiker och här står också dagligen vagnar som säljer mat av skilda slag.
En viktig del av torget utgörs av ”Fontänskulptur” i kopparplåt, formgiven av Stig Lindberg, genomförd av Eje Öberg. Den kom på plats 1976.
Två andra platser i centrala Umeå
På kartan ser Operaplatsen – framför Norrlandsoperans byggnad – ut som en spännande plats. Men väl där upplever jag den bara som en stor angörings- och vändplats för stora bilar som ska lasta eller lossa scenkulisser o.dyl. Platsen är dessutom avskuren från Järnvägstorget, ett samband som fanns i den ursprungliga stadsplanen med som försvann med de nya bostadshus som byggdes vid Järnvägstorget på 1950-talet.
Vasaplan utgör terminal för lokalbusstrafiken i Umeå. Här finns en liten utlöpare, en intressant plats framför Folkets Hus. Torg? Men väl värd ett besök!
I Rådhuset finns numera bara restaurangverksamhet.