Denna min torgvandring gör jag österut på Ströget, den välkända gå- och butiksgatan i Köpenhamn. Starten sker på Rådhusplatsen, avslutningen på Kongens Nytorv.
Längs Ströget finns ytterligare fem på stadskartan namngivna torg, Gammeltorv och Nytorv, Amagertorv och Höjbro Plads samt Magasins Torv.
Rådhusplatsen
Läs mer på danska Wikipedia.
Torget utgör stadens mittpunkt, ett nav som mycket kretsar kring. Här ligger stadens rådhus, här finns en metrostation, här börjar Ströget, härifrån är det nära till Tivoli och till Hovedbangården. Och här arrangeras ofta konserter och andra evenemang.
Torgrummet är mycket stort, ca 170 x 145 meter. Längs sydvästra långsidan löper den starkt trafikerade H. C. Andersen Boulevard. Längs den nordöstra långsidan går en mindre gata, men med tillräckligt mycket trafik för behöva trafikljus vid övergångsstället mellan torget och Ströget.
Den bilfria ytan är ca ca 120 x 70 meter. Men den verkligt fria torgytan, som kan användas vid konserter mm. är ca 90 x 70 meter. Många träd, en stor cykelparkering samt nedgångar och ljusinsläpp till metron dominerar på torgets nordvästra del.
Torget är nästan plant, med en svag lutning mot sydväst. Till skillnad från det kuperade torget i Siena, där rådhusets förlaga ligger.
Drakfontänen mitt på torget har en komplicerad tillkomsthistoria. Läs mer i danska Wikipedia. Den skapades av Joakim Skovgard i samarbete med Thorvald Bindesböll och invigdes i ett första utförande ungefär samtidigt med rådhuset.
Från Rådhuspladsen vandrar vi nu in på Ströget och vidare österut.
Ströget
Ströget är en 1,1 km lång gågata mellan Rådhuspladsen och Kongens Nytorv. Längs hela sin sträckning är den kantad av butiker och restauranger. Gatubredden är 10-12 meter och omgivande bebyggelse i regel 5-6 våningar.
Gammeltorv och Nytorv
Efter några kvarter når vi fram till tvillingtorgen Gammeltorv och Nytorv. Klicka på torgnamnen så kommer du till texter i svenska Wikipedia.
Förr skildes de två torgen åt av Köpenhamns rådhus. Men efter stadsbränder byggdes ett nytt rådhus på Nytorvs västra sida (nuvarande Domhuset) och torgen blev därmed – början på 1800-talet – ett gemensamt stadsrum. De båda torgnamnen har dock behållits. Gammeltorv ligger norr om Ströget, Nytorv söder om. (Förväxla inte med Kongens Nytorv!)
På den här kartan från Google Maps kan man se de båda torgen, inklusive konturen av det rådhus som låg mellan de båda torgen en gång.
Två torg vid Vor Frue Kirke
Nu gör vi en liten avstickare från Ströget och går upp i Norregade, från Gammeltorvs nordöstra hörn. (Se kartan, bild 10). Strax kommer vi till Vor Frue Kirke. Mitt emot kyrkans huvudingång stöter vi på det lilla Bispetorvet (länk till Svenska Wikipedia).
Går vi sedan runt hörnet på kyrkan och vidare längs dess norra långsida, rör vi oss på Frue plads (länk till Svenska Wikipedia).
Därifrån svänger vi sedan till höger vid kyrkans östra gavel, går genom en häftig galleria och kommer ner till Ströget igen.
Vi fortsätter österut och passerar snart Helligaandskirken, på Strögets norra sida. Redan 1295 byggdes ett hospital på denna plats. Efterhand som seklerna gick, utvecklades det och byggdes ut till en kyrka.
På kartan – bild 14 – är Helligaands hospital inritat (nästan mitt på kartan). Gatan alldeles söder om hospitalet, nuvarande Ströget, är något vidgad (en förlängning av Amagertorv) och kallas på kartan Fisktorvet. Detta namn används inte idag och någon fiskförsäljning bedrivs definitiv inte här.
Här i närheten, strax norr om Helligaandskirken, ligger Gråbrödretorv. Trevligast är att gå dit via Valkendorfsgade och Kringlegangen.
Amagertorv och Höjbro Plads
Amagertorv är ett långsmalt, kilformat torg, ett vägskälstorg. Det är ca 120 meter långt och ca 35 m brett vid torgets östra kant.
Från Amagertorvs bredaste del sträcker sig Höjbro plads söderut. Platsens sydligaste ände utgörs av en lite trafikrondell vid Höjbro, en bro som leder över till Christiansborgs slott, Danmarks riksdagshus.
Kring de båda torgen har i flera år pågått upprustning av fastigheter. Det är svårt att ta rättvisande bilder.
På Amagertorv står Storkespringvattnet, invigd 1894. Se bild 16.
Långt ner på Höjbro plads står en ryttarstaty med biskop Absalon, vänd mot Christiansborg. Absalon grundlade Köpenhamn år 1167. Invigningen av statyn skedde 1902.
Magasins torv
Magasins torv är ett långsmalt torg som sträcker sig från Ströget fram till det stora och välkända varuhuset Magasin du Nord. Hela torget är en enda stor uteservering, åtminstone under sommarmånaderna.
Kongens Nytorv
Ströget når längs i öster fram till Kongens Nytorv, Köpenhamns största torg. Här finns på danska Wikipedia en bra men inte fullt uppdaterad beskrivning av torget.
Kartan nedan är baserad på Google Maps förträffliga karta över torget.
Mitt på det femsidiga torget står Nordens första ryttarstaty, av Christian V, kung av Danmark 1670-1699. Statyn blev invigd 1688, med kungen själv närvarande. Gjutningen gjordes i bly, men efterhand som seklerna gick blev den i så dåligt skick att det gjordes en ny gjutning, i brons, som avtäcktes 1946.
Statyn står i en inhägnad oval, en vacker parkyta till vilken allmänheten inte har tillträde, men kan spana ut över och sitta alldeles intill.
En bit utanför parkovalen har planterats två trädovaler, 40+40 lindar. Tidigare träd på torget utgjordes av almar, men de drabbades av almsjukan och ersattes med lindar år 2001. Under kommande år skedde även anda stora förändringar av torget. Bl.a. öppnades en metrostation. Dessutom minskades bredden på omgivande gator så att torgytan blev större.
Torgytan består av smågatsten, även om det på Google Maps står att läsa: ”Kongens Nytorv. Sevärt torg med kullersten från 1907.”
De gånger jag besökt Kongens Nytorv under senare år har jag sett många turister och säkert också en och annan köpenhamnsbo ströva kors och tvärs – och sitta på någon av alla tillgängliga bänkar. Men här finns ändå gott om plats på det stora torget. Efter att ha kommit från Ströget, fullt med folk, känns det skönt att bara en liten del av torget upptas av uteserveringar, (Se bild 29).
En och annan mobil servering utan egna stolar kan också synas till. (Bild 30 och 31).
Torget är omgivet av många vackra och historiskt intressanta byggnader, t.ex. Hotel d´Angleterre (bild 27) Magasin du Nord (bild 28) och Kongelige teater (bild 29).