Övik torget 2 20240725_222522

41 Stora torget i Örnsköldsvik

Jag besökte  Örnsköldsvik den 25-26 juli 2024, härliga sommardagar. Stora torget är ett fräscht, vänligt och  väl proportionerat stadsrum, värt ett besök.

Torget och parken

Örnsköldsviks första detaljplan antogs 1842. Torget fanns då inritat på den plats det har idag. Snart byggdes de första husen i den nya orten, vid torget.

1885 antogs en ny stadsplan. Här introducerade nu ett parkstråk, österut från torget. Parkstråket skulle minska risken för att brand i något kvarter spred sig till hela staden.

I parkstråkets (Örnparken) – västra ände fanns alltså Stora torget, i östra änden skapades plats för en representativ byggnad. På denna plats uppfördes läroverket, klart 1905. På 1970 flyttades kommunens museum hit och senare också dess konsthall.

Med förlaga från t.ex. Nässjö (med samma sekvens: Torg, parkstråk, representativ byggnad) kunde man tänka sig att i parkstråkets östra ände borde ortens järnvägsstation ligga. Men topografin omöjliggjorde en sådan  placering. Örnsköldsvik fick järnvägsförbindelse 1892.

Torget är kvadratiskt, ca 60×60 m2. Stadens kanske viktigaste affärsgata Storgatan korsar torget, men här tillåts idag ingen biltrafik så torget är mycket fotgängarvänligt.

Enkel karta över torget

Bild 2. Schematisk karta över torget.

Mot tre av torgets sidor mynnar en gata, mitt på sidan: Storgatan mot norra och södra sidorna, Torggatan mot västra. Mot den fjärde sidans hörn, mynnar två gator. Mellan dem ligger Örnparken. De övriga två hörnen är slutna.

Torget sluttar svagt mot söder. Storgatan som ju korsar torget, sträcker sig från Åsberget i norr till Örnsköldsviksfjärden i söder (den byter dock namn sista biten mot havet och blir Tullgatan).

Fig Första delen av parkstråket, sedd från torget.

Bild 3. Första delen av parkstråket, Örnparken, sedd från torget.

 

Fig Storgatan mynnar i torget och fortsätter söderut mot hamnområdet.

Fig 4. Storgatan mynnar i torget och fortsätter söderut mot hamnområdet. Handelsbankens hus närmst till vänster.

Parkstråket fortsätter alltså inte väster om torget. Här finns dock en gata i förlängningen av parkstråkets och torgets mittaxel, (Torggatan /Järnvägsgatan) som leder spikrakt till huvudentrén på stadens nya resecentrum som stod klart samtidigt med Botniabanan, 2010.

Bild 5. Torgets mittaxel, mot väster. I fonden på gatan, drygt 400 meter bort, skymtar resecentrums huvudentré med trapporna upp till plattformarna.

Torgrummet omges av byggnader i 3-5 våningar, det äldsta invigt 1899 (bankhuset), det yngsta 2006 (Magasinet).

Handelsbankens hus, gammalt vykort

Bild 6. Vykort över Stora torget med Handelsbankens tegelhus till höger. Tegelhuset finns kvar, medan det gula huset är ersatt av en nyare byggnad.  Det högra huset på den inledande bilden. Bilden tillhör Västernorrlands museum. När den är tagen framgår inte.

Bankhuset, färdigställt 1899 för Hernösandsbanken, senare övertaget av Handelsbanken läs mer här, står nu delvis tomt. Handelsbanken har inte lagt ner sitt kontor, utan har flyttat till nya och större lokaler. För torget, och för närliggande handel, är det naturligtvis viktigt att byggnaden snabbt får en vettig användning.

Övik torget 9 20240726_092129

Bild 7. Vid torget finns ytterligare ett bankhus, Sparbankens hus från 1913

Ny detaljplan

År 2021 antogs en ny detaljplan för torget. Kommunen har i denna plan bekräfta nyligen genomförda förändringar, bl.a. att torggrillen på nordöstra kvadranten rivits. Planens egentliga syfte är att möjliggöra uppförandet av en ny byggnad, på torgets sydöstra hörn, en tvåvåningsbyggnad som också ska nå en liten bit in i parken. Byggnaden ska vara genomsiktlig, för att inte störa sambandet mellan torg och park mer än nödvändigt. Byggnadens ändamål framgår inte tydligt av planen, men rimligen blir det någon form av servering.

Övik torget 10 20240726_094210

Bild 8. På sydöstra hörnet av torget finns denna scen. Här ska en ny byggnad placeras, en byggnad som också kommer att sträcka sig en liten bit in Örnparken till vänster.  På scenkanten står konstverket Gycklare av Bror Marklund.

Detaljplanens beskrivning ger en bra bild av torgets historia och kommunens syn på torget:

Rumsligt sett har Stora torget goda proportioner och omges av väl gestaltade byggnader från olika tidsepoker. Torget är en naturlig samlingsplats och en av Örnsköldsviks viktigaste målpunkter. Längs Storgatan samt mellan Resecentrum (Örnsköldsvik C) och Örnsköldsviks museum går de viktigaste fotgängarstråken och siktlinjerna i stadsrummet korsas mitt på torget. Siktlinjerna ger staden en god orienterbarhet och förstärker även kontakten med det omkringliggande landskapet i sina förlängningar upp mot bergen och Örnsköldsviksfjärden.

Konst på torget

Mitt på torget står konstverket Sörköraren. Så här skriver Wikipedia:  Sörkörare var bönder från södra och mellersta Norrland som vintertid bedrev forkörning söderut för att avyttra egna varor såsom skinn, skogsfågel, hantverk och lärft. Färderna gick främst till Bergslagen och Mälardalen men ibland så långt som till Norrköping.

Det finns några ryttarstatyer på svenska torg, pompösa manspersoner på stillastående hästar. Här är det däremot kamp som gäller, både häst och slädkusk jobbar frenetiskt för att komma framåt.

Övik torget 6 b 20240726_095136

BIld 9. Sörköraren av Asmund Arle. På plats 1989.

Nära sydöstra hörnet av torget står konstverket Gycklare av Bror Marklund. Det placerades där 2013. Det kommer naturligtvis att behöva flyttas när en ny torgbyggnad ska uppföras här.

Övik torget 13 20240726_092021

Fig 10. Gycklarna

Torgets golv

Torgets golv består helt av smågatsten. Mönstringen i stensättningen, med kvadrater och cirklar som flätar i varandra, syns bäst på bild 12. Klicka på bilden och förstora! Stensättningen gjordes för flera decennier sedan. När torggrillen på nordöstra kvadranten revs för knappt tio år sedan, fullföljdes  torgytan enligt samma mönster.  Det är här lekmöjligheterna nu finns, se bild 14.

Gatornas sträckning – tidigare bilgator – har markerats med särskild sten, se fig. 11.

Övik torget 15 20240726_092253

Fig 11. Torget mot söder. Örnsköldsviksfjärden skymtar.

 

Övik torget 14 20240726_094835

Fig 12. Torgytan sedd uppe från Magasinets andra våning.

Grönt

En av torgets stora kvaliteter är att det gränsar till Örnparken. På själva torget står två grupper av lindar (bild 1 och 7) samt några vackra blomgrupper i tillfälliga kärl (bild 14).

Aktiviteter på torget

Den fredag då jag vistades på torget mest hela förmiddagen, fanns det ett salustånd på torget. Enligt hemsidan för Cesam, den organisation som på kommunens uppdrag administrerar torghandeln, finns det totalt 28 torgplatser att hyra.  6 av dem är bara tillgängliga 15 nov – 15 mars.
Priset för en torgplats (3×3 m) är fr.o.m. 2024-06-01 182 kr per dag eller 3630 kr per månad.

Övik torget 12 20240726_123911

Fig 13. Torgets enda försäljningsstånd fredagen den 26 juli 2024. Där såldes bär och svamp.

När torggrillen revs för några år sedan skapades en yta i nordöstra hörnet för aktiviteter av skilda slag. När jag besökte torget hade kommunen ordnat klätter- och lekmöjligheter med hjälp av en container.  Den står på plats  mellan maj och oktober. Allt verkade fungera väl, men går det inte att hitta en snyggare lösning? Särskilt containerns baksida, den sida man ser när man ska gå ner i parken från torget, är trist.

Övik torget 7 20240726_123341

Fig 14. Mor och dotter har stannat till en stund i shoppandet.

I Magasinet, torgets nyaste hus, finns en restaurang i markplanet. Den har utomhusservering under sommarmånaderna. (Jag åt en utmärkt lunch där). I övrigt finns inga serveringar som har direktkontakt med torget.

Föregående månadens torg
Nästa månadens torg