Ytterligare torg i skönlitteraturen

Askestad, Einar: Skolastiska övningar. MBM förlag 2012

Citat ur omslagets baksida: ”Episkt och aforistiskt, subtilt och brutalt, vävs en berättelse fram kretsande kring ett torg. På torget samlas människorna, har finns förflutet och framtid, förväntan och besvikelse. På torget möts väderstrecken, högt och lågt, början och slut.”
Det är dock sällan i boken som torget är verkligt närvarande. Det ska kanske förstås utifrån ett annat citat på bokens baksida: Avmystifiering är fantasilöshet. ”Det är bara ett träd” säger pojken. och har kommit en god bit på den väg som leder till ingenstans.

Pjatrovitj Barys Torget – en kärlekshistoria. Rámus  2011.

En roman om kärleken mellan Aljaksandr och Maryja, som, efter en minst sagt besvärlig inledning växer fram under deras gemensamma erfarenheter på Oktobertorget i Minsk, Belarus i samband med protestaktioner där inför presidentvalet 2006.

Torget, som demonstranterna döper om efter folkhjälten Kalinuski, dyker inte upp förrän på sidan 94 i boken. Sedan beskrivs, med öm realism, vad som hände där och i fängelset därefter.

Två romaner kring Möllevångstorget i Malmö

Möllevångstorget har inspirerat bl.a. Fredrik Ekelund och Stig Hansén i deras romankonst.

Själv har jag hittills inte skrivit mycket om detta torg i agoralogi.se, bara detta. Men det blir kanske mer framöver.

Ekelund, Fredrik: Torget.  Bonniers 2001.
En kollektivroman om människor på och kring Möllevångstorget i Malmö.

Hansén, Stig: Sista sången från Möllevången. Hjalmarson & Högberg 2017.
En roman om Stig Hanséns egen släkt och uppväxt, med Möllevångstorget ständigt närvarande – som geografisk bestämning, som medium, som projektionsyta, som symbol, som känsloläge.

Bokens första meningar:
Möllevångstorget. Alltid framför mig. Under mig. I mig. Bakom mig. Ovanför mig. Runt mig.
Jag kommer härifrån. Jag kommer inte härifrån.”

Kapitlet *Juli, 1969 (sid 148 – 153) avslutas med att författaren kort redogör för en mycket sorglig händelse i hans liv. Han förbereder det med en poetisk skapelseberättelse om torget. Den inleds sålunda:
 ”Det är då jag hör torget läggas på plats. Torget måste läggas, för det finns inte. För bara tre minuter sedan finns där inget. Så kommer alla från alla håll, också uppifrån. De lägger dit torget kring bänken kvinnan satt på  och de verkar inte behöva ritningar. Någon gräver direkt, gräver med stora tag, med mycket vind i, och nu är de flera som gräver och det ser ut som om det grävs en massa gravar, massgravar. Jag blundar för att höra om det finns några sorgesånger för jag vet att det varje dag dör kanske tio i Malmö och några av dem kommer nog att begravas här på torget medan det byggs, sänkas i jorden medan det bärs en massa stenar och grus och gudvetvad runt om den som alldeles nyss dött, som ska begravas, och de sörjande kommer att stå i vägen, det gör vi alla för eller senare, så då kan man lika gärna stå här och begrava den man har kär……
….. Och frukostlunchmiddagochmellanmål hinns det med när det regnar så hårt att ingen av kvinna född kan vara utomhus och ändå måste alla vara utomhus för torg ligger utomhus, var ska de annars ligga? Och när jag hör det tänker jag att vissa nog kommer att skapa sina torg inomhus och det är kanske just den sortens folk som har svårt att andas, som tror att de för en hjärtattack när det egentligen handlar om panikattacker. Nya andetag. Fler kullerstenar. Nej, nej. Snart har vi en kullersten i skallen och då kommer ordningsmakten farande. Och ingen väntar sig att få behålla någonting.
Alla dessa rullande stenar. Som aldrig rullar rakt. Som aldrig rullar dit de ska. De måste tvingas på plats. Så att de är där för evigt.”

Freja 2 20140918_120257

Kvinna med gris på torget i Anderslöv

Anderslöv är en tätort i Trelleborgs kommun. Jag parkerade på Torget där häromdagen, eftersom jag skulle musicera på Församlingshemmet. Och gladdes än en gång åt den skulptur som står där, en påklädd kvinna med en griskulting under armen. Mycket välgjord – och passande i denna jordbruksbygd.

Freja 3 20241012_131445

Freja av Peter Linde. 1983.

 

 

Tyck till om tre torg i Lund

Sydsvenskan  skriver (24-10-03) i en rubrik att det nu är ”Dags för Lundaborna att tycka till om tre torg.”

Kommunen har nyligen genomfört förändringar av Bantorget och Clemenstorget. Nu är det dags för:

Botulfsplatsen. Sedan bussterminalen flyttades härifrån har olika provisorier testats. Nu är det dags att hitta och genomföra den slutliga lösningen.

Stortorget. Torget ska bli grönare. Skulpturen ”Rymdfält av fred” flyttas tillbaka till torget, tack för det. Den har varit borttagen några år.

Mårtenstorget. Torghandelns kommer rimligen att vara kvar. Kommer den stora parkeringsplatsen att försvinna? Kommer saluhallen att byggas ut? Och hur hänger torgets framtida utformning ihop med det hett debatterade kvarteret Galten, som torget gränsar mot i söder.

Torgidéerna är nu utställda på Stortorget. Lunds kommun vill ha in synpunkter senast den 20 oktober.