Bord och bänkar på torg i Lakselv

Lakselv är en liten ort i norska finnmarken. Kommunen (Porsanger) har ca 4000 invånare. Lakselv, med ca 2200 invånare är centralort i kommunen.

Jag stannade till i Lakselv den 10 juni 2017  vid 12-tiden på en Nordkalottenresa i hyrbil. Jag hittade lätt till torget, mittpunkten i ett litet butikscentrum. Även om några av byggnaderna kring torget är alldeles förfärliga (låga betonglådor) kände jag mig genast nöjd och glad. Efter någon minut förstod jag varför: Möbleringen.

Lakselv 1

Torget i Lakselv. Lördag 2017-06-10 kl 12.15. Temperatur +13 grader.

Kommunen har ställt ut stabila vitmålade bord  med fasta bänkar, fritt för vem som helst att använda. Det gick alltså bra att gå in i angränsande livsmedelsbutik och handla lite ätbart och inmundiga det på torget.  Eller att ha något med sig. Eller att köpa thaimat från en parkerad försäljningsvagn som jag själv gjorde.

Torget är en väldefinierad fredad yta trots närliggande parkeringsplatser.

Lakselv 2

Denna bild är tagen 20 minuter före ovanstående. Då var bara något enstaka bord upptaget.

Tillägg juni 2018

Ett år senare, den 5 juni, angjorde jag torget igen. Vädret var blåsigt och kyligt, 3-4 plusgrader.  Upplevelsen blev naturligtvis helt annorlunda. Inte en människa. Thaivagnen stod visserligen där men var stängd (för ögonblicket?) Det som förra året var ett trevligt torg kändes nu som en betongyta, inklämd mellan parkeringsplatserna.

Lakselv 2018

Torget i Lakselv. Tisdag 2018-06-05 kl 14. Temperatur +3 grader.