Barn som vill ha torg istället för park

Sydsvenska Dagbladet publicerade i lördags (2020-01-11) en insändare undertecknad av ”Elever på Strandskolan årskurs 8 Klagshamn”. De pläderar för att det ska byggas ett torg i Klagshamn, en expanderande stadsdel i utkanten av Malmö. Jag citerar insändaren i sin helhet.

Vi bor i Klagshamn som ligger strax utanför Malmö. Här finns inte mycket för ungdomar att göra. Vi åker ofta till andra byar där det finns mer aktivitet eftersom vi inte har något att göra i Klagshamn.
    I Vellinge finns det ett ställe som heter Lilla Torg.  Där finns det ett apotek, en mataffär, ett café osv. Vi förstår att Klagshamn inte är lika stort som Vellinge men vi hade gärna haft något liknande ändå. Just nu i Klagshamn finna bara Matöppet som har dumma öppettider och höga priser.
     Enligt Sydsvenskan investerade Malmö stad nyligen 10 miljoner kronor på en ny park i Klagshamn. Vi anser att denna parken inte var nödvändig och vi hade hellre haft något annat, till exempel torget vi nämnde tidigare.
     Torget i Vellinge fungerar ju inte bara som ett köpställe där man kan handla utan även som en plats för ungdomar att umgås. Kanske bygga en minigolfbana intill torget som är öppen på sommaren. Eftersom Klagshamn är en hamnby kan det vara trevligt att spela minigolf innan man cyklar ner till stranden. Eftersom Klagshamn växer mycket anser vi att detta är rimligt.
Elever på Strandskolan, årskurs 8, Klagshamn

Sydsvenskan råkar samma dag ha en artikel från Staffanstorp som också kopplar ihop barn och torg, om än med helt annan vinkling. Här följer ett kort citat ur artikeln (skriven av Astrid Adelgren):

     En hel drös med elever har dykt upp på det gråregniga torget i Staffanstorp. Från högtalaren ljuder toner av Timbuktu, medan barnen börjar hoppa.
     Fem minuters hopprepsträning om dagen. Det blir en del av schemat för alla barn från förskoleklasser och upp till årskurs 6 i Staffanstorp, från och med nu och våren ut.