Torgstånden försvann i Lomma

På väg hem från annat ärende, passade jag och vår Jack Russel-terrier Dolly på att göra ett raskt besök på Centrumtorget i Lomma, fredagen den 6 maj 2022. Jag har inte varit där på flera år, trots det korta avståndet dit.

Tidigare fanns det tre fasta stånd för torgförsäljning. De har nu tagits bort. Jag pratade med några ortsbor som satt och fikade vid torget och de berättade att förändringen gjordes för några år sedan och att orsaken bl.a. var att de gärna blev kvällstillhåll för ungdomar.

Bild

BIld 1. Stånd för torgförsäljning på Centrumtorget i Lomma. Bilden tagen den 3 juni 2017.

Torget 6 maj 2022. De fasta stånden är borta. De stod längs fasaden på torgets bortsida. Denna dag

Bild 2. Torget 6 maj 2022. De fasta stånden är borta. De stod längs fasaden på torgets bortsida. Denna dag fanns två handlare på torget. Det ena ståndet syns långt bort, till vänster i bild.

Torghandlare får numera, som på de flesta av torgen i Sverige, ta med sig sin egen utrustning. Enligt kommunens hemsida finns det åtta torgplatser på Centrumtorget varav fem på 16 kvadratmeter och tre på 9 kvadratmeter. Det kostar 80 kr per dag eller 600 kr per månad att hyra en plats.

På bild 2 syns också en rund stenyta med vatten på. Här står  normalt Grodan, en skulptur av Gunnar Nylund (1904-1997. Han dog i Lomma). Grodan vandaliserades för två veckor sedan och vilar nu på en lastpall på att Gatukontorets förråd i väntan på att att repareras och placeras tillbaka på torget.

Bild 3. Grodan av Gunnar Nylund.

Bild 3. Grodan av Gunnar Nylund. Bilden tagen den 27 augusti 2014